Noodhulp aardbevingen Turkije en Syrië

Noodhulp aardbevingen Turkije en Syrië

Als Baptistengemeente Havenlicht Delfzijl doen we mee met de noodhulpactie aardbevingen Turkije en Syrië van de Unie van Baptistengemeenten Nederland. DV zondag 26 februari 2023 willen we daar sowieso onze 2e collecte voor reserveren. Als u fysiek in onze dienst aanwezig bent, dan kunt u hiervoor uw gaven geven.

Uiteraard kunt u ook uw geld storten op de rekening waarvoor twee rekeningnummers beschikbaar zijn:

NL64 INGB 0653 612028 tnv Baptistengemeente Havenlicht o.v.v. Noodhulp aardbevingen;

- NL14 TRIO 0391 0156 13 tnv Unie van Baptistengemeenten o.v.v. Noodhulp aardbevingen

Hartelijk dank! Uw gift wordt direct besteed aan het verlenen van noodhulp via de lokale kerken ter plaatse. Daarbij werken we samen met onze internationale netwerken van CAMA Zending, European Baptist Federation en Baptist World Alliance.

Het aantal slachtoffers van de catastrofale aardbevingen begin vorig week in het zuidoosten van Turkije en het aangrenzende deel van Syrië blijft maar stijgen. Inmiddels zijn er meer dan 40.000 doden bevestigd. Vele duizenden gewonden en nog eens duizenden mensen die dakloos zijn geworden en nu in de open lucht de vrieskou moeten doorstaan. Unie-ABC en CAMA Zending verlenen noodhulp via baptisten- en CAMA-gemeenten en -partners ter plekke.

CAMA-gemeente in Aleppo

We staan in nauw contact met lokale kerken in de getroffen gebieden en krijgen steeds meer verhalen te horen. Pastor Abdullah Homsi, voorganger van de CAMA-kerk in Aleppo, vertelt: “De eerste aardbeving kwam ’s ochtends in alle vroegte. Mensen gingen in paniek de straat op. Toen de tweede beving kwam, was de chaos compleet. We hebben direct de deuren van onze kerk – die zich op de begane grond bevindt en hierdoor veiliger is – open gezet, zodat mensen hier konden schuilen. De wegen staan helemaal vast met mensen die proberen te vluchten, complete gebouwen zijn ingestort, er zijn veel slachtoffers. We proberen zoveel mogelijk mensen in ons gebouw op te vangen. We hebben hierbij hulp nodig, zodat we voor hen kunnen zorgen. Dit is een nieuwe ramp die onze regio treft. De Heer helpe ons. Hartelijk dank voor jullie liefde. Bid voor ons.”

Turkse en Syrische baptisten

Vanuit de Turkse Baptisten Alliantie hoorden we: “Adana is een van de zwaar getroffen steden. Het is nog niet duidelijk of het gebouw waar de Baptistengemeente samenkomt beschadigd is. Wel zijn verschillende gebouwen in de directe omgeving ingestort, net als in de wijk waar de voorganger woont. De gemeenteleden in Adana maken het gelukkig allemaal goed, hoewel verschillende van hen hun huis hebben verlaten en in hun auto wachten tot ze veilig onderdak hebben gevonden. De voorganger van de Baptistenkerk in Istanbul komt oorspronkelijk uit Kahramanmaras, het epicentrum van de eerste aardbeving. Familieleden en vrienden van hem zijn direct getroffen door de ramp. Hij probeert daar nu naartoe te gaan. Wilt u voor hem en voor ons allemaal bidden?”

Samir Yacco, voorzitter van de Baptisten Conventie van Syrië, laat weten: “In Damascus valt de schade mee, maar Aleppo, waar ook een Baptistengemeente is, is zeer zwaar getroffen. Ook worden er nog naschokken verwacht. Veel mensen daar hebben hun huis verlaten en zijn op zoek naar onderdak in veiliger gebieden. De Heer heeft ons leven in Zijn hand.”

Noodhulp

Via de netwerken van lokale kerken en onze partners in de getroffen gebieden zijn we in staat om gerichte noodhulp te verlenen door o.a. voedsel, kleding en noodhulpgoederen te verstrekken. Daarnaast is het professionele Rescue24-team van de Hungarian Baptist Aid al in Turkije aangekomen om te helpen met het zoeken van slachtoffers. Laten we onze broeders en zusters steunen in deze zware tijd, zodat we ook nu samen Jezus zichtbaar kunnen maken.

Gebedspunten

Ook uw gebed wordt dringend gevraagd! Laten we bidden

- voor de lokale Baptisten- en CAMA-gemeenten, hun leiders en gemeenteleden.

- voor de leiders van de Turkse en Syrische Baptistenunies en onze partnerorganisaties in de regio.

- voor de zoektocht naar meer slachtoffers in de puinhopen, en voor het Hongaarse reddingsteam van de baptisten dat daar in Turkije bij helpt.

- voor mensen die dierbaren hebben verloren of van wie hun naasten nog vermist zijn.

- voor wijsheid voor degenen die in Turkije en Syrië beslissingen moeten nemen over de aanpak van de noodhulp.